Prajitura Carpati





De foarte mult timp (mai precis de cativa ani ) vroiam sa fac carpati ,parca imi era teama sa nu cumva sa il tai gresit ....si ma pusei pe treaba !E multa munca la el dar merita din plin .Reteta e cea clasica nu e nimic schimbat la ea .

Foi
3 oua
o cana zahar
o cana ulei
o cana lapte
un plic bicarbonat
faina circa un kg
Ouale se bat cu zaharul pana se mai ingroasa ,se adauga uleiul treptat , punem laptele si la sfarsit faina cu bicarbonatul stins in otet.Coca se imparte 10 -11 parti ( eu am impartit-o in 9 ,ca sa numai coc 11:D din comoditate)Se coc pe fundul tavi de aragaz unsa cu ulei.Se lasa in cuptor circa 10 minute .

Crema pentru umplutul foilor
2 cani jumate de zahar
1,5 l lapte
13 linguri faina
200 gr unt
esenta rom (nu am pus ca nu place )
Zaharul se caramelizeaza intr-un vas la foc mic.Faina se dilueaza cu o cana de lapte rece ,se adauga restul de lapte peste caramel si se lasa pana fierbe si se topeste tot zaharul.Se adauga faina diluata si se amesteca continuu pentru a nu se prinde sau a nu se forma cocoloase.In momentul in care incepe sa fiarba si se ingroasa ,o dam la o parte de pe foc adaugam untul si o lasam sa se raceasca .
Dupa racirea cremei se ia fiecare foaie ,se umple cu crema suprapunandu-se una peste alta.Se lasa la rece cateva ore ,dupa care se taie in 3 parti egale (pe lung).Fiecare parte se baga in frigider ,chiar in congelator pentru a se raci cat mai bine cu cat este mai rece o putem taia mai bine .

Cum se taie :aici e mai complicat
,nu stiu daca ma pot face inteleasa pentru ca eu la explicat sunt varza .Se ia o parte si se pune pe marginea unei plansete iar planseta sa fie exact la marginea mesei ,cu un cutit cu lama mai lung (preferabil cel cu zimti)il introducem pe partea laterala in asa fel in cat manerul cutitului sa fie cu o foaie mai sus de cea de jos iar lama sa fie introdusa sub foaia de sus ,deci o taiem in diagonala si mergem pana in capat .Se formeaza doua parti ,parte dreapta se unge cu crema si se imbina ,formandu-se un munte .Ies trei carpati.

Crema cu care se imbraca carpatii.
200 gr unt
100 gr ciocolata neagra
2 linguri zahar farin
alune ,nuci pentru decor
Ciocolata se pune pe baie de aburi la topit ,untul se mixeaza cu zaharul pana devine spuma ,se adauga si ciocolata calda si se mixeaza incontinuare pana se intareste .
Cu crema imbracam carpatii ( e optional )si se pun alune peste .



Daca totusi nu resusiti, puteti sa o lasati si asa si o taiati ca pe prajitura .

16 comentarii:

Michelle spunea...

super faina...cred ca e delicioasa

Micul spunea...

Moammma ce bine arata.Cu siguranta e tare buna.Ador caramelul.
Te pup cu drag si-ti doresc o saptamana perfecta.

Claudia-Maria spunea...

vai de zilele meleeeeeeeeeeeeeeeeeee,acu fac mai rau ca de la cargo :)) musai sa fac si eu prajitura asta era adorata copilariei de la cofetarie,arata de nu se poate zice !!!!!!!!!!

Cristina spunea...

Waw, cat de bine arata! Imi amintesc ce mult imi placea prajitura Carpati in cofetarii. As face-o si eu numai ca nu prea am priceput partea cu taiatul. :)

Lia spunea...

E prajitura pe care o mancam cu mare placere pe vremuri.Nu stiu daca se mai face in cofetarii.
Sa fiu sincera,nu am inteles nimic din explicatie :),dar am salvat retetea pentru ca merita si am sa o fac sub forma de prajitura.
Poate puteai sa pui niste poze clare, pentru cei care-s muti ca mine.:)
Mutumesc.

Paradis spunea...

Delicios!super faina reteta aceasta.

Nela spunea...

Michelle ,te pup
Miculina ,caramelul e si favoritul meu ,pup
Claudia,cargo m-a leganat ieri bine de tot de am dormit :))ma bucur ca iti place
Cris ,stai linisitita ca nici eu nu am inteles pana nu am vazut cum se taie :d e greu de explicat
Lia ,eu stiu ca pozele nu sunt facute bine ,deci bagi cutitul din lateral si il tai in diagonala.Poze acum nu mai am cum sa fac .
Paradis ,multumesc

JANET spunea...

Este una dintre prajiturile ce le mancam cu multa placere la cofetarie,inainte de '89.Te-a iesit minunat!
O zi buna!

Alynusa spunea...

ce bine arata...

Nela spunea...

Janet ,multumesc
Alynuso te pup

Vale spunea...

O facusi pana la urma! In ce hal de bestiala a iesit! De cand ai zis ca vrei sa o faci ma bate gandul..
Te pupacesc tare!

Nela spunea...

Happy ,tu crezi ca eu am glumit :))mi se pusese pata rau de tot pe ea .Te pup dulce

Anonim spunea...

Detalii tehnice foarte subtiri...dupa retetele tale nu putem reusi o prajitura...
Multe poze...frumoase ...dar putine detalii.
Toate comentariile sint numai de lauda...Oare mai exista cenzura in Romania ???

Nela spunea...

Am inteles ...nu iti place !nu oblig pe nimeni sa ii placa sau sa intre pe blogul meu ;) cam cate detalii ai vrea sa dau la o prajitura ?ca sa lamuresc ce ?ca e facuta de mine ?.
Te deranjeaza comentariile ca sunt de lauda ?nu le citi ;).Dupa cum vezi ti-am publicat comentariile desi esti o anonima si nu ar trebui chiar daca dai detalii subtile !
Iar reteta este veche de cand lumea si pamantul ,nu este a mea(inca nu am inventat nici o prajitura ).

Anonim spunea...

Am descoperit din intamplarea reteta de prajitura. Imi aduc aminte ca prin liceu numai aceasta prajitura o mancam, la cofetarie. Ma bucur si-ti multumesc pentru darnicia ta. Ai retete vechi, mancaruri pe care le mancam la bunica. Cei care comenteaza nefavorabil, ar trebui sa intre mai des prin bucatarie ca sa castige putina experienta personala la gatit, pe care o poate folosi la citirea retetelor!
Multumim mult si sa ne mai dai retete uitate!!!

Nela spunea...

Chiar vreau sa fac mai multe retete (vechi ) ale mamei din pacate bunicute nu am avut :(
Iti multumesc pentru cuvintele frumoase ,ma bucur ca ti-a placut si ti-a adus aminte de copilarie !
Te mai astept pe blog !

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
un dulce aromat © 2008 | Créditos: Templates Novo Blogger